Dôvody, prečo by ste mali jesť čučoriedky často


Čučoriedka je nádherné slovo, ktoré tak veľmi miloval aj skvelý pán Satinský. Táto malá zázračná bobuľka ukrýva v sebe neuveriteľné množstvo pre organizmus dôležitých látok.

borůvky

Čučoriedka teda hlavne koncom leta, keď sa zbiera na lúkach, by nemala chýbať v našom jedálničku.

 

Vhodná je aj na


  • uloženie do mrazničky

  • prípravu lekváru

  • prípravu sirupu

  • prípravu likéru

  • prípravu kompótu


 

Vhodné sú aj listy na prípravu čaju.

Prečo je ale výnimočná a máme ju konzumovať ?


  • obsahuje veľké množstvo prírodných antioxidantov

  • obsahuje aj železo- veľmi dôležitý prvok pre celý organizmus. Ak ho máme v krvi málo cítime sa oslabnutí a malátni. Každá jedna bunka v našom organizme ho potrebuje

  • obsahuje zinok- vynikajúci prvok pre rast  vlasov a pre zdravú pokožku

  • niet lepšieho lieku pri hnačkách a žalúdočných problémoch. Je vhodná aj pre malé deti

  • Mozog si ju tiež žiada. Podporuje mozgovú činnosť lepšie ako čokoľvek iné

  • Pracujete za počítačom ? Oči sa vám rýchlo unavia ? Vyskúšajte čučoriedky a zamilujete si ich.

  • Obsahujú celú škálu vitamínov A, E, C, B- radia sa medzi najzdravšie ovocie vôbec

  • Čistia krv a omladzujú organizmus

  • Sú vhodné aj pre diabetikov

  • chránia imunitný systém a telové bunky pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám

  • preventívne pôsobia proti chrípke, prechladnutiu a nádche

  • zmierňujú menštruačné bolesti

hodně borůvek

 Mohli by sme veru dlho pokračovať. Choďte si ich nazbierať vy  a urobíte prechádzkou ešte niečo viac pre svoje zdravie.

Zbierajú sa len dozreté tmavo modré bobuľky. Tie červené nechajte dozrieť na kríkoch. Voľakedy sa zbierali čučoriedky pomerne nešetrným spôsobom , pomocou tzv. hrebeňa. Ten načesal všetky- dozreté aj nedozreté  plody- ba aj listy.

Radšej zbierajte ručne- priamo do zaváracieho pohára. Budete tak oveľa šetrnejší k rastlinke a navyše nebudete musieť doma vyberať lístky a nezrelé plody.